Sposób wykonania: Przygotowanie farszu - W garnku zagotuj ok 2 litry wody - Mięso umyj i włóż do wrzątku ( w ten sposób szybko zetnie się białko na wierzchu i nie będą wypływały z mięsa soki, co uczyni je smaczniejszym) – gotuj do miękkości - Ugotowane mięso zmiel, przypraw solą i pieprzem do smaku - Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa – wymieszaj - Jeśli farsz wydaje Ci się suchy (mój jest, ponieważ używam chudego mięsa), możesz dodać kilka łyżek wody z gotowania mięsa (i masz wersję fit) Pyzy z mięsem Składniki: Na farsz - 400 g surowego mięsa (ja używam wołowiny, ponieważ ma ostrzejszy smak, ale wieprzowina jak najbardziej pasuje, grunt, żeby była lekko przerośnięta tłuszczem, wtedy farsz nie będzie suchy) - 1 cebula - 1 łyżeczka soli - 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu Na ciasto - 500 g surowych ziemniaków - 250 g gotowanych ziemniaków (obranych) - 250 g mąki pszennej - Uformuj kulę odłóż na dobrze opruszone mąką miejsce - Z kuli odkrój kawałek wielkości 2 dłoni, uformuj z niego wałek i pokrój go na mniejsze części – wielkości śliwki - Z powstałych kawałków formuj kule, rozpłaszczaj je w dłoni na placek, nakładaj farsz i zamykaj szczelnie sklejając. Dodaj szklankę mąki - W powstałym kopcu zrób dołek i wbij do niego jajko - W dużym garnku wstaw wodę z łyżką soli, żeby się gotowała - Połącz składniki nożem i szybko zagnieć ciasto (jeśli klei się do rąk, obsyp dłonie mąką) Przygotowanie klusek - Surowe ziemniaki zetrzyj na drobnej tartce, by powstała papka, a następnie przeciśnij je w czystej ściereczce tak, by odcisnąć z nich wodę - Powstałą masę wyłóż na obsypaną mąką stolnicę - Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (albo zmiel) i dodaj do surowych - Gotuj szybko i prosto z Thermomix Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo.