Cukiniowe spaghetti bolognese z indyka

Dorota
Obiad
20.01.2020 18:13
Cukiniowe spaghetti bolognese z indyka

Cukiniowe spaghetti bolognese z indyka Ilość: 3 porcje Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku (w low FODMAP pomijamy) 1 mała cykoria 1 mała marchewka 200 ml bulionu 250-300 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 1 łyżka masła Sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki 2 średnie cukinie Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Okazuje się, że z cukiniowe spaghetti bolognese z indyka jest bardzo smaczne, a na dodatek low-carb i wpasowuje się do diety ketogenicznej i paleo! Cukinia zamiast makaronu Aby zrobić cukiniowy makaron możecie użyć kilku sposobów – ja mam elektryczny spiralizer, który radzi sobie z tym w sekundę. A jeżeli macie ochotę na więcej cukiniowego spaghetti to może spróbujecie tego z krewetkami i cykorią albo z pesto słonecznikowym? Cukinie ścieramy w tarce spiralnej – ja korzystam z tej albo na tarce typu jullienne. A jeżeli nie macie żadnego z tych akcesoriów, wykorzystajcie zwykłą obieraczkę robiąc długie, podłużne pasy, które pokroicie w cieńsze, tworząc cukiniowe tagliatelle. Sos nie jest tradycyjnym bolognese, a wariacją na temat – robię go szybko, zamiast gotować godzinami i zamiast wołowiny wrzucam mielonego indyka. Dość często zamieniam tradycyjny makaron na ten warzywny – z marchewki albo cukinii. Czuję się po nim lepiej, niż po zwykłym z mąki pszennej (chociaż ten ubóstwiam!).