Zupa krem z pora

Anna
Zupy
20.01.2020 9:56
Zupa krem z pora

Liczba porcji: 1800 ml zupy Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml zupy Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 3 duże pory - po obraniu do 600 g mały kawałek selera korzeniowego - do 100 g 1 mała marchewka - do 100 g 1 korzeń pietruszki - 200 g 3 średnie ziemniaki - 350 g 5 ząbków czosnku 2 łyżki delikatnej oliwy 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki bulionu lub wody - 750 ml 1/3 szklanki mleka 3 łyżki soku z cytryny przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej Do garnka z porem i czosnkiem wlej kolejno trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego (w wersji dla osób, które jadają mięso, polecam bulion drobiowy lub trzy szklanki odlane z rosołu).Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa. Jeśli zaś nie przeszkadza Ci to, że zupa będzie bardziej tłusta i nabiałowa, to zamiast mleka możesz też dodać do niej śmietankę 30 % lub też kilka łyżek serka mascarpone.świetnie smakuje podana z domowymi grzankami i świeżo siekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Sprawdź też smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub też może pieprzu lub gałki. Wlej też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Krem z porów szykuję w jednym garnku, więc i pory podsmażam w garnku na maśle i oliwie. Jeśli jednak lubisz ostrzejszy smak zupy, ale niekoniecznie przez dodanie większej ilości pieprzu, to odrobina mielonego imbiru będzie się cudownie komponowała się z tym kremem. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml kremowej zupy z pora. Do zupy dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; jedną płaską łyżeczkę cukru; pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczypta gałki muszkatołowej. W trakcie podsmażania pora lub też wcześniej, przygotuj sobie pozostałe warzywa. Odetnij koniec z korzeniem oraz część z rozwidlającymi się liśćmi a następnie zdejmij tez pierwszą, ciemną warstwę. Moja zupa krem z pora była idealna, więc nie dodawałam więcej przypraw. Jeśli jednak widzisz, że zupa jest za gęsta (odparowało za dużo wody), to dodaj jeszcze pół szklanki bulionu. W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Bardzo prosta i super pyszna zupa porowa , to moja propozycja na zupę, którą polecam podać na pierwsze danie. Po siedmiu minutach dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Na początku polecam przygotować sobie wszystkie warzywa i pozostałe składniki, by o żadnym potem nie zapomnieć. Po zmiksowaniu wlej też 1/3 szklanki mleka. Mleko wlewaj powoli do zupy, którą cały czas mieszasz w garnku. Jeśli chcesz, by była rzadsza, to wlej więcej mleka lub bulionu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-porowa