Chleb żytni

Anna
Śniadania
22.04.2021 12:23
Chleb żytni

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia chleba: foremka/keksówka o wymiarach wewnętrznych 8 x 24 cm. Domowy i pachnący chleb żytni piekę ostatnio bardzo często w piątki, by podawać go w weekend. Według mnie ten właśnie chleb żytni idealnie się kroi wspaniale smakuje właśnie na drugi dzień po upieczeniu. Przygotowanie ciasta zajmuje mi tylko kilka minut. Odstawiam je do wyrastania i tylko przekładam do foremki, by po krótszym drugim wyrastaniu i godzinie pieczenia rozkoszować się jego zapachem. Do dużej, szklanej lub metalowej miski wsyp dwie szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000 , czyli łącznie 280 gramów mąki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/chleb-zytni-na-zakwasie