Składniki botwinka, 1 spory pęczek burak, 1-3 szt. (w zależności od wielkości buraczków w botwince) włoszczyzna: marchewka, 1 szt.; pietruszka – korzeń, 1 szt., seler, kawałeczek (lub mrożona włoszczyzna w paskach) ziemniaki, 2-3 szt. bulion (najlepiej mięsny), ok. 750 ml śmietana 18%, 100 ml sok z cytryny, 1 łyżka liść laurowy, 2-3 szt. ziele angielskie, 3-4 kulki pieprz czarny, 5-6 kulek sól i pieprz, do smaku cukier, do smaku koperek jajko ugotowane na twardo, 1 szt. do każdej porcji Wykonanie Do podgrzanego bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy. Na wierzchu każdej porcji układamy przekrojone na pół lub w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Po chwili wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Następnie dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy). Liście siekamy razem z gałązkami, buraczki kroimy w plasterki lub kosteczkę.