Składniki porcja dla 3-4 os. bulion, 1,5 l biała kiełbasa surowa, 3-4 szt. ziemniaki, 3-4 szt. chrzan, 4 łyżki śmietana 18 %, 4-5 łyżek liść laurowy, 2 szt. ziele angielskie, 3-4 kulki pieprz czarny, 5-6 kulek majeranek, 3 łyżki sól i pieprz, do smaku suszony grzyb, 1 szt. nieduży (opcjonalnie) jajko na twardo, 1 do każdej porcji Propozycja podania: * zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub samą Smacznego 🙂 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Wyrazista, rozgrzewająca zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy to świetna propozycja obiadowa, która również sprawdzi się na świątecznym stole w miejscu żurku lub białego barszczu. Następnie do zupy wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i roztarty w dłoniach pozostały majeranek, chwilę gotujemy. Przekładamy do miski i mieszamy, dodając 1 łyżkę majeranku, ew. sól i pieprz do smaku. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka).