Składniki Porcja dla 4-6 osób szynka wieprzowa bez kości, ok 1 kg (8 plastrów o grubości ok 2 cm) grzyby suszone, 2-3 szt. cebula, 1 szt. czosnek, 2 ząbki ziele angielskie, 3 kulki liść laurowy, 2 szt. pieprz czarny, 5 kulek domowa vegeta, 1-2 łyżeczki (grubo mielonej) sól i pieprz, do smaku ostra papryka, 1 łyżeczka świeży rozmaryn, 1 gałązka (może być łyżeczka suszonego) mąka, do oprószenia mięsa i ew. zagęszczenia sosu olej, do smażenia Wykonanie Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 100 ml ciepłej wody. Namoczone grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) dodajemy do mięsa – z wodą, w której się moczyły. Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem przypraw i suszonego grzyba to propozycja na smaczny obiad. Szynkę kroimy w ok 2 cm plastry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w piórka, c zosnek w plastry i dodajemy do patelni.