Składniki (porcja dla 3-4 os.) kefir lub maślanka, 400 g śmietana 12%, 300 g botwinka, 1 pęczek ogórek gruntowy, 3 szt. rzodkiewka, 1 pęczek szczypior, 1 pęczek koperek, 1 pęczek czosnek, 1-2 ząbki sok z cytryny cukier, 0,5 łyżeczki sól i pieprz, do smaku jajko ugotowane na twardo, 1 do każdej porcji zupy Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy. Chłodnik wylewamy na talerze, na wierzchu każdej porcji wykładamy przekrojone na pół lub w ćwiartki jajko ugotowane na twardo. W garnku gotujemy troszeczkę wody (na oko, tak żeby przykryła botwinkę). Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Kiedy botwinka zmięknie (uwaga żeby nie rozgotować) studzimy ją (garnek można wstawić do zlewu z zimą wodą). Dodajemy pokrojonego w małą kostkę ogorka, szczypiorek, rzodkiewki, czosnek i koperek.