Ogórki małosolne

Magdalena
Przepisy
18.01.2020 20:07
Ogórki małosolne

Składniki ogórki gruntowe, 1 kg (najlepiej mniej więcej tej samej wielkości) zestaw do kiszenia, 1 szt. (koper, liść chrzanu, korzeń chrzanu) koperek, 1 pęczek czosnek, 4-5 ząbków liście laurowe, 2-3 szt. kilka liści wiśni (opcjonalnie) 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody Wykonanie Ogórki moczymy w zimnej wodzie ok 2 godzin, dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Sezon na ogórki małosolne uważam za otwarty! Wiosenny klasyk – świetny smak, cudowny zapach to zapowiedź nadchodzącego lata 😉 Ogórki są rewelacyjnym dodatkiem do dań głównych i idealną przekąską. Na dno słoika układamy: liść chrzanu, koper i koperek (ew. liść wiśni). Następnie ciasno układamy ogórki, które przekładamy pokrojonym na mniejsze kawałki korzeniem chrzanu i ząbkami czosnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/ogorki-malosolne/