Składniki filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 500 g cebula, 2 szt. (duże) suszone śliwki, ok 100 g przecier pomidorowy, 250 g olej, 200 ml cukier, 4 łyżki majeranek, 0,5 łyżeczki liść laurowy, 4-5 szt. ziele angielskie, 5 listków chilli, szczypta do smaku sól i pieprz, do smaku Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Wykonanie Filety śledziowe odsączamy na sitku z oleju i kroimy w paski. Śledzie w słodko-pikantnej zalewie pomidorowej z dodatkiem suszonych śliwek to bardzo ciekawe połączenie smaków. Cebulę kroimy w piórka, a śliwki suszone przekrawamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy ok 50 ml oleju i wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli i majeranek.