Składniki schab bez kości, ok 0,7- 1 kg mleko, 1-1,5 l czosnek, 3 ząbki majeranek, 3 łyżeczki rozmaryn, 2 łyżeczki papryka słodka, 2 łyżeczki papryka ostra, 0,5 łyżeczki sól, 1-2 łyżeczki pieprz mielony, 1 łyżeczka ziele angielskie, 5 kulek pieprz czarny, 10 kulek liść laurowy, 5 szt. olej, 3 łyżki Wykonanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy odkrawając białe błonki. W miseczce przygotowujemy marynatę: dodajemy olej, papryki, sól, pieprz mielony, majeranek, rozmaryn, drobno posiekane ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Do gotującego mleka wkładamy schab i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok 1 godzinę. Delikatny, kruchy schab gotowany w mleku, to smaczna domowa wędlina idealna na kanapki. Po godzinie zdejmujemy garnek z gazu, ale nie wyjmujemy schabu, pozostawiamy go w mleku do całkowitego wystygnięcia.