Składniki (na 2 foremki jednorazowe typu keksówka o wymiarach 23×9 cm lub dużą keksówkę) mąka tortowa, 2 szkl. mleko, 1 szkl. cukier, 1 szkl. masło, 125 g jajka, 2 szt. soda oczyszczona, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżki cynamon, 1 łyżka przyprawa do piernika, 1 łyżka orzechy włoskie, 2 łyżki grubo pokrojonych ulubione bakalie (np. rodzynki), ok 1 łyżki (opcjonalnie) dżem, 2 czubate łyżki (najlepiej z kawałkami owoców) Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania). Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.