Przepis
Składniki:
1 kg czereśni
skórka z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
1,75 szklanki cukru
Czereśnie przełóż na sitko i wypłucz w zimnej wodzie a następnie wydryluj. Po wydrylowaniu czereśni powinien być 1 kg.Podziel czereśnie na pół. Połowę z nich drobno posiekaj. Wszystkie czereśnie włóż do średniego rondelka z grubym dnem.Do czereśni dodaj startą na tarce skórkę jednej cytryny oraz świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Wszystko dobrze wymieszaj.Postaw garnek na średnim ogniu. Po kilku minutach gotowania owoce powinny zacząć puszczać sok. Wymieszaj całość i zmniejsz ogień na mały. Duś czereśnie przez 15-20 minut aż będą miękkie.Dodaj cukier i dobrze wymieszaj aby się całkowicie rozpuścił. Zwiększ ogień i zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 6-8 minut.Zanurz w gotującym się dżemie tył metalowej łyżki. Dżem powinien się do niej przykleić. Nałóż na talerzyk łyżkę dżemu i włóż do lodówki na kilka minut. Jak dżem się schłodzi dotknij jego powierzchnię palcem i go "pogłaszcz". Powierzchnia powinna się pomarszczyć.Dżem teraz możesz schłodzić, włożyć do pojemnika, przykryć i schować do lodówki. Możesz również przełożyć do sterylnych, gorących słoików i zapasteryzować.