Składniki: Biszkopt: - 2 duże jajka - 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu - 1 i 1/2 łyżeczki octu - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - szczypta soli Masa jogurtowa: - 2 banany - 400 g jogurtu naturalnego - 1-2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżeczki żelatyny Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej masy jogurtowej, mieszamy i całość wlewamy powoli do masy, cały czas miksując. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej masy jogurtowej, mieszamy i całość wlewamy powoli do masy, cały czas miksując. Dodatkowo: - 1 banan - 1 galaretka cytrynowa (lub galaretka cytrynowa bez cukru + ksylitol/erytrol) - sok z cytryny Wykonanie: I-część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze miodu. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze miodu. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.