- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 1 kg truskawek,
- 2-4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki dżem chcemy uzyskać),
- ewentualnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Przepis
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (ew. ekstraktem z wanilii/cukrem waniliowym) - lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić. Aby nie spalić na początku garnka, możemy truskawki polać odrobiną wody. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną za bardzo pienić się, gaz zmniejszamy. Powstały sok odlewamy (z niego można zrobić przepyszny napój - woda niegazowana/gazowana+sok), truskawki dalej gotujemy. Część rozpadnie się, część zostanie w całości. Utworzy się nam gęsty, naturalny dżem. Przekładamy do miseczki, czekamy na ostygnięcie lub podajemy ciepłe np. na lody :) Przechowywać w lodówce.