Składniki Porcja dla 2 osób filet świeżego łososia ze skórą, 2 porcje pomidorki cherry, 10 szt. szpinak świeży baby, 2 garście natka pietruszki, 1 łyżka pokrojonej bazylia świeża, 1 łyżka pokrojonej czosnek, 2 ząbki parmezan, 2 łyżki śmietana 30%, 100 ml masło, 2 łyżki sól morska i pieprz grubo mielony, do smaku olej, do smażenia Wykonanie Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę – najpierw skórką do góry ok 6 min, na złoty kolor, następnie skórką do dołu ok 2 min. Podsmażonego łososia przekładamy na talerz, zmniejszamy ogień na minimum i na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i drobno pokrojony czosnek. Smażymy ok 1 min i dodajemy przekrojone na pół pomidorki, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wkładamy podsmażonego wcześniej łososia, polewamy każdy kawałek łyżką sosu i gotujemy jeszcze ok 3-5 min. Smacznego 🙂