Sałatka – ogórki w zalewie gyros

Magdalena
Przetwory
03.09.2020 9:55
Sałatka – ogórki w zalewie gyros

Składniki ogórki gruntowe, 2,5 kg papryka czerwona, 3 szt. cebula, 2-3 szt. marchew, 1-2 szt. czosnek, 4-5 ząbków przyprawa gyros, 1 op. gorczyca, 1 op. ocet, 2 szkl. cukier, 2 szkl. sól, 2 łyżki olej rzepakowy, 100 ml Wykonanie Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny. W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka. Pasteryzujemy w piekarniku (szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ) Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/salatka-ogorki-w-zalewie-gyros/