Spaghetti carbonara

Anna
Makarony
16.01.2020 8:48
Spaghetti carbonara

Liczba porcji: 2900 g carbonary Kaloryczność kcal: 150 w 100 g carbonary 500 g suchego makaronu spaghetti n.5 300 g Guanciale, Pancetta lub surowego boczku 8 żółtek dużych jajek lub 5 żółtek i dwa całe jajka 100 g sera owczego Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Spaghetti with carbonara Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Możesz sprawdzić smak i dodać ewentualnie więcej świeżo mielonego pieprzu lub też dolać odrobinę wody, w której gotował się makaron carbonara. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu na patelnię z boczkiem i tłuszczem (patelnia musi być już zdjęta z palnika). W boczku surowym skórę usuń a mięso ze słoniną pokrój w drobną kostkę lub na małe paseczki. Jeśli nie możemy zdobyć takiego mięsa, to możemy zastąpić je ładnym boczkiem surowym (Szukaj wówczas boczku se skórą) lub w ostateczności boczkiem surowym wędzonym. Porada: Jeśli masz Guanciale lub Pancetta, to na patelnię dodaj też dodatkowe dwie łyżki oliwy z oliwek. Z 500 gramów suchego makaronu spaghetti otrzymasz po ugotowaniu około 1100 gramów makaronu. Same żółtka, czy też żółtka z białkami wymieszaj dokładnie na jednolity płyn np. przy pomocy rózgi kuchennej. Jeśli nie masz tego sera, to w ostateczności możesz też sięgnąć po ser Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. W przepisie używamy sporej ilości makaronu, więc potrzebujemy też więcej żółtek. Nie podgrzewaj carbonary na patelni, by masa jajeczna się nie ścięła. Zapraszam też po przepis na wyśmienite spaghetti bolognese. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Oryginalnie sięgamy jednak po Guanciale, czyli część policzka wieprzowego (podsuszony, dojrzewający) oraz ewentualnie lub Pancetta (rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego). Na ugotowanie 500 gramów suchego makaronu potrzebujesz 5 litrów wody. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Jeśli chcesz dać też całe jajka, to polecam użyć pięć żółtek plus dwa całe jajka. Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Włosi używają go w zastępstwie do Pecorino lub też mieszają oba sery. Potrzebujesz około 100 g sera owczego Pecorino Romano (więcej lub mniej.. jak wolisz). Tradycyjna, prosta, pyszna i bez zbędnych składników! Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania makaronu: 10 minut Czas smażenia boczku: 20 minut Z podanej ilości składników otrzymasz aż 6-8 porcji Spaghetti Carbonara. Uwaga - odlej sobie jedną szklankę wody, w której gotował się makaron. Zawsze warto mieć w domu kilka paczek wysokiej jakości makaronu spaghetti. Jak tylko dostanę gdzieś Guanciale lub boczek Pancetta, postaram się zaktualizować przepis :) Możesz też zacząć go gotować w trakcie szykowania sosu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/carbonara