Soczniki - kruche ciastka z twarogiem ciasto:150g miękkiego masła350g mąki80g cukru pudru2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenianadzienie:350g twarogu30g mąki30g manny1 łyżka śmietany2 łyżki cukru waniliowego1 duże jajkoopcjonalnie: rodzynkidodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciastacukier puder do posypaniaMasło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki o grubości ok 5mm (ciasto nie może być zbyt cienkie).Na połowę każdego placka wyłożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugą połówką. Początkowo były to postne placki posmarowane sokiem wytłoczonym z nasion lnu czy konopi, czyli olejem, lub też placki z ciasta na bazie soku. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, schłodzić przez ok 40 minut. Olej ten nazywa się socziwo (сочиво) i wykorzystywany jest szczególnie podczas przygotowania potraw na Wigilię (Soczelnik - Сочельник).