Pęczotto z grzybami i boczkiem

Julianna
Obiad
28.01.2020 11:43
Pęczotto z grzybami i boczkiem

Polecam także przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą:1 szklanka kaszy pęczak200g grzybów (można użyć mrożonych)*100g wędzonego surowego boczku1 cebula2 ząbki czosnku100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów)2 szklanki bulionu warzywnego2 łyżki masła2 łyżki olejukilka gałązek tymiankusólpieprz czarny świeżo mielony3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera)natka pietruszki*do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć i ugotować, a wywar zachować do podlewania kaszy w trakcie gotowania. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż pęczak będzie prawie gotowy. Olej wlać do głębokiej patelni, dodać boczek, smażyć mieszając, aż boczek lekko się zrumieni. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem. Boczek pokroić w kostkę (ok 0,5cm).Grzyby pokroić na nieduże kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/01/peczotto-z-grzybami-i-boczkiem.html