Każdy z nas nie raz korzysta z folii aluminiowej. Służy nam ona do zabezpieczania żywności, zatrzymywania świeżości potrawy, zatrzymywania ciepła potrawy, czy pieczenia. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że folia aluminiowa ma dwie strony, z których każda z nich służy do czegoś zupełnie innego.
Korzystając z folii aluminiowej zazwyczaj nie zwracamy uwagi na to, którą stroną owijamy pożywienie. Jest to duży błąd, ponieważ każda z dwóch stron ma zupełnie inne zastosowanie. Kiedy przyjrzymy się folii aluminiowej dokładniej zauważymy, że jedna strona folii jest matowa, a druga błyszcząca. Jak je stosować?
Błyszcząca strona folii aluminiowej
Błyszcząca strona folii powinna być w wykorzystywana w celu zatrzymania ciepła. Wtedy sprawdza się najlepiej. Błyszcząca tekstura zapewnia wyższą temperaturę. Co więcej, w ten właśnie sposób powinniśmy owijać potrawy do pieczenia - temperatura w środku będzie wyższa, potrawa upiecze się szybciej, nie spali się i nie będzie surowa w środku.
Matowa strona folii aluminiowej
Matową stroną folii aluminiowej powinniśmy natomiast owijać potrawy, których świeżość chcemy zachować na dłużej. Dzięki temu danie zachowa smak, aromat i nie wyschnie. Wszystko dzięki temu, że folia użyta w ten sposób nie przepuszcza światła, powietrza, a potrawa nie oddaje wilgoci.
Jakie inne zastosowania może mieć folia aluminiowa?
Szybsze prasowanie
Wystarczy, że pod nakładkę na deskę do prasowania wyłożysz folię aluminiową. Dzięki temu, podczas prasowania folia będzie odbijać ciepło żelazka i prasować ubranie od spodu.
Ogrzewanie mieszkania
Folia aluminiowa doskonale sprawdzi się też jako wspomaganie Twojego kaloryfera. Umieść duży kawałek folii pomiędzy kaloryferem a ścianą, błyszczącą stroną folii. Będzie ona odbijać ciepło kaloryfera wprost na nasz pokój.
Dokładnie zabezpieczanie żywności
Wystarczy kawałek folii aluminiowej i żelazko, aby dokładnie zabezpieczyć żywność. Owiń jedzenie folią, a jej brzegi przeprasuj żelazkiem. W ten sposób zachowa ona świeżość na dłużej.