Pappa al pomodoro - toskańska zupa pomidorowa

Zupy
08.01.2020 10:27
Pappa al pomodoro - toskańska zupa pomidorowa

Przepis na pappa al pomodoro Składniki: 60 g parmigiano reggiano 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę (mogą być z puszki) 3-4 ząbki czosnku 70 g selera naciowego pokrojonego w kostkę 20 ml oliwy z oliwek 450 ml wody łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 200 g białego, czerstwego chleba – może być też ciabatta, pokrojonego w kostkę Można się pokusić także o stwierdzenie, że pappa al pomodoro to świetny przykład dania “zero-waste“, albowiem zupę przyrządza się z czerstwego chleba, który jest już zbyt suchy by go zjeść. Kilka słów o pappa al pomodoro Ta zupa pomidorowa wywodzi się z naszej ukochanej Toskanii. Pappa al pomodoro w dosłownym tłumaczeniu znaczy papka z pomidorów. Prezentuję dziś przepis na prostą zupę – krem z pomidorów i chleba. Odkładamy go na razie na bok, bo przyda się nieco później. Ser można zetrzeć na tarce, bądź wrzucić do miksera na 10 sekund. Jakkolwiek składniki i przygotowanie należą do prostych to efekt końcowy wręcz powala na kolana, a zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. O innych przykładach tejże kuchni wspominałam przy okazji przepisów na cacio e pepe czy sycylijską caponatę. Na samym końcu dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy przez kolejne kilka minut. Dla ozdoby można dodać liście świeżej bazylii, które będą pięknie kontrastować z intensywnym kolorem toskańskiej zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/pappa-al-pomodoro-toskanska-zupa-pomidorowa/