Jeśli na 250 gramów sera Cheddar dasz o pół szklanki więcej mleka niż w przepisie, to powstanie Ci trochę rzadszy (nadal gęsty) sos serowy, który gorąco polecam do polewania ugotowanych warzyw (np. bataty, brokuły, marchew) lub smażonego kurczaka, czy też polędwiczki wieprzowej. Składniki na sos: - 100 g sera Cheddar lub Gruyere - 100 g parmezanu - 50 g sera pleśniowego typu Lazur - 50 g serka mascarpone - 1 szklanka mleka - 250 ml - 1 szklanka śmietanki 30 % - 250 ml - garść natki pietruszki Liczba porcji: 400 gramów sosu Kaloryczność kcal: 32 w 10 gramach sosu Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 250 g sera Cheddar pół szklanki mleka - 125 ml 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej - można pominąć przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników w przepisie na sos serowy do nachos. Już na samym początku zaznaczam, że poniżej podam kilka zamienników oraz produktów, które można użyć do zrobienia sosu serowego w gęstej i kalorycznej wersji oraz w wersji mniej kalorycznej. Możesz pokroić lub pokruszyć go na kawałki lub też zetrzeć na tarce (starty najszybciej łączy się z mlekiem i śmietanką). Możesz też użyć wyłącznie śmietanki słodkiej (gęstszy sos i więcej kalorii) lub wyłącznie mleka, by sos był mniej kaloryczny. Sos serowy do nachos Do zrobienia sosu serowego, który podaję głównie do nachos, krakersów lub grissini używam zazwyczaj wyłącznie sera Cheddar. Odrobina skrobi (potocznie nazywanej mąką ziemniaczaną) też nie jest konieczna, ponieważ w podanych przeze mnie proporcjach wychodzi naprawdę gęsty sos. I na koniec jeszcze obiecany szybki przepis na sos serowy do makaronu. Gotowy sos serowy podawaj jeszcze gorący jako dip do chipsów kukurydzianych, krakersów, paluszków grissini, czy też warzyw krojonych w słupki. Sos serowy w podanych przeze mnie proporcjach gęstnieje w trakcie studzenia. Mieszaj sos aż do momentu, gdy ser całkowicie połączy się z mlekiem i śmietanką w jednolity, gęsty płyn. Może się bowiem okazać, że zdecydujesz się na inne składniki niż te, podane w przepisie podstawowym. Część sera Cheddar możesz też zastąpić serem pleśniowym, serkiem mascarpone lub też serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Dodaj go wówczas na samym końcu po zmiksowaniu zupy na gładki krem i wmieszaj w zupę. Poniżej podaję również przepis na sos serowy do makaronu. Sos może się zagotować, jednak ustaw małą moc palnika, by się nie przypalił. Opiszę też po krotce jak zrobić idealny sos serowy do makaronu. Sos serowy Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Dodaj starty na tarce ser Cheddar oraz parmezan (może to być ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano). Niewykorzystany sos serowy będzie też świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup.