Blok czekoladowy - słodkie wspomnienie PRL-u

Judyta
Desery
06.01.2020 8:38
Blok czekoladowy - słodkie wspomnienie PRL-u

Blok czekoladowy Mój przepis na: Składniki: 500 g mleka w proszku (ja lubię granulowane) 250 g masła (masło możesz zastąpić margaryną do pieczenia) 1 szklanka mleka (możesz mleko zastąpić wodą) 1,5 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 500 g herbatników typu Petit Burre (może być nieco więcej) Jednak to już nie będzie blok rodem z PRL, a jedynie pyszną wariacją na temat, bo wtedy bakalie były na wagę złota. W moim domu blok czekoladowy wrócił do łask za sprawą Hani, która stała się wręcz specjalistką, proszoną o robienie go na wszystkie imprezy klasowe. Odstaw masę do lodówki na ok 3 godziny Wyjmij blok z formy, krój na plastry – gotowe Sposób wykonania: Do rondelka włóż masło i wlej mleko, podgrzewaj do roztopienia, zmniejsz ogień do minimum Dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru Wsyp kakao i mieszaj do uzyskania jednolitej masy, zestaw z ognia Każdy, choć chwilę żył w czasach PRL z rozrzewnieniem wspomina blok czekoladowy, namiastkę upragnionej, sprzedawanej na kartki, czekolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/blok-czekoladowy-slodkie-wspomnienie-prl-u/