około 1,5-2 kg żeberek wieprzowych 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 3/4 szkl. dobrej jakości ketchupu 100 ml soku jabłkowego, klarownego 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka whisky 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (dałam ekstrakt pomarańczowy) Jeśli mięso po tym czasie nie jest jeszcze dostatecznie miękkie, można ponownie posmarować je marynatą i zapiekać jeszcze przez kilka minut. Sos wyszedł fantastyczny, a wykorzystanie ziaren kopru włoskiego do marynaty bardzo mi się spodobało – sama nie wpadłabym by użyć tej przyprawy. Wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika na około 1,5-2 godziny (aż mięso zmięknie). opcjonalnie – sos tabasco lub chilli Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na porcje. Nie miałam świeżej pomarańczy, więc dodałam niepełną łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego – dzięki niemu sos pięknie pachniał i dodał do mięsa cytrusowego aromatu. Odstawiamy do lodówki (na noc lub na minimum 2 godziny). U nas przepis na pewno wpisze się na stałe do domowego menu. Składniki na sos łączymy ze sobą w rondelku, doprowadzamy do wrzenia.