Wegańskie ragu z soczewicą i grzybami

Obiad
07.01.2020 9:02
Wegańskie ragu z soczewicą i grzybami

150 g zielonej soczewicy100 g pęczakuok 7 sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć)2 cebule2 marchewki2 łyżki oleju300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki)3 ząbki czosnku50 ml sosu sojowego2 łyżeczki pasty miso2 łyżki octu z czerwonego wina1 łyżka mielonego kuminu2 łyżki harissy500 ml passaty pomidorowej1/2 łyżeczki pieprzusól do smakuZagotować wodę w czajniku. Wiem, że dla wielu to może być zbyt radykalne podejście, ale nawet jak nie jesteście w stanie całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia roślinnego to na pewno warto chociaż w mniejszym stopniu przyłączyć się do akcji i jeść w styczniu więcej warzyw. Na patelnię dodać pęczak i soczewicę, sos sojowy, pastę miso, kumin, harissę, ocet winny, wodę z grzybów, i dodatkowo 2 szklanki wody wymieszać. Suszone grzyby odsączyć z wody (wodę zachować) i posiekać na drobne kawałeczki i dodać na patelnię. To międzynarodowa akcja, która ma zachęcić ludzi, żeby w ramach noworocznych postanowień zafundować sobie jeden miesiąc na diecie roślinnej i wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Żeby Wam w tym pomóc mam dziś dla Was przepis na ragu z soczewicą i grzybami. W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka cm ponadDo małej miseczki przełożyć suszone grzyby, zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę. W tym czasie pokroić grzyby w plasterki i posiekać czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2020/01/wegetarianskie-ragu-z-soczewica-i.html