Miód to nie tylko słodycz, to także masa właściwości prozdrowotnych. Koi nerwy, poprawia trawienie, wzmacnia serce. Działa lepiej niż niejeden antybiotyk dzięki działaniu antybakteryjnemu. Jest także nieocenionym kosmetykiem i preparatem gojącym rany.
Naturalny, pszczeli miód to lekarstwo o szerokim spektrum działania. Ponadto dzięki słodkiemu smakowi i przyjemnemu zapachowi chętnie wykorzystujemy go także w kuchni. Jednak jest kilkanaście różnych rodzajów miodu. Przyjrzyjmy się im i sprawdźmy, które mniej lub bardziej przydadzą się akurat nam.
Miód gryczany
- Ochrania i odtruwa wątrobę
- Działa antynowotworowo
- Wspomaga układ nerwowy
- Chroni nasze nerki
- Przyspiesza gojenie się ran
- Wspomaga układ krążenia
- Odżywia mięsień sercowy
- Jest najlepszym antybiotykiem wspierającym leczenie kaszlu, przeziębienia a nawet grypy
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Przydatny w leczeniu anemii
Miód malinowy
- Działa napotnie i rozgrzewająco i przeciwgorączkowo
- Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych
- Wzmacnia serce
- Zapobiega miażdżycy
- Stosowany w nieżycie jelit i żołądka
- Przeciwdziała niedokrwistości
Miód rzepakowy
- Wspomaga wątrobę i trzustkę
- Niweluje wzdęcia, zgagę i mdłości
- Wzmacnia serce i układ krążenia
- Spowalnia postępowanie miażdżycy
- Reguluje ciśnienie krwi
- Poprawia koncentracje
- Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych
- Przyspiesza gojenie się ran
Miód lipowy
- Łagodzi stres
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy
- Wzmacnia serca
- Wspiera układ krążenia
- Działa moczopędnie
- Wspomaga leczenie gronkowca
- Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo
- Pomaga w leczeniu górnych i dolnych dróg oddechowych
Miód wielokwiatowy
- Łagodzi objawy alergii
- Zwalcza anemię
- Przeciwdziała próchnicy
- Wzmacnia układ pokarmowy
- Wzmacnia serce
- Pozytywnie wpływa na układ krążenia
- Wspomaga odporność psychiczną jak i fizyczną
- Odżywia i wygładza skórę
Miód akacjowy
- Wspomaga pracę nerek i układu moczowego
- Działa rozkurczowo
- Pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje układu oddechowego
- Koi nerwy
- Leczy bezsenność
- Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy
- Pomaga na refluks
- Wspiera układ pokarmowy
- Wzmacnia odporność
Miód wrzosowy
- Łagodzi stres i napięcie
- Leczy stany zapalne organizmu – jamy ustnej, gardła, jelit i żołądka
- Wspiera nasz układ odpornościowy
- Wspomaga układ moczowy
- Łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego
- Pomocny przy biegunce jak i zaparciach
Miód spadziowy
- Koi nerwy
- Przyspiesza procesy gojenia się ran
- Wspiera układ odpornościowy
- Ma działanie wykrztuśnie
- Wspomaga pracę nerek
- Wspomaga pracę serca
Z wiedzą na temat działania poszczególnych gatunków miodu możemy cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i korzystać z ich zdrowotnego działania.