Prosty sernik bez spodu

Magdalena
Ciasta
06.01.2020 16:26
Prosty sernik bez spodu

Ale ja wciąż czekam na tą prawdziwą, śnieżną zimę 🙂 Składniki: 1 kg dwukrotnie zmielonego tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego z wiaderka 100 g miękkiego masła 6 jaj klasy L 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sernik pieczemy około 60 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika, sernik należy obserwować, ale nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, upieczone piernik będzie rumiany z wierzchu i będzie lekko odchodził od boków formy). Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (u mnie forma 24×24, sprawdzi się również tortownica 26 cm o wysokich rantach). Prosty sernik bez spodu najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia (ja zawsze chłodzę go przez noc). Po upieczeniu najlepiej zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez godzinę i dopiero wówczas go wyciągnąć i wystudzić do końca. Dziś mam dla Was przepis na prosty sernik bez spodu. Na dno piekarnika wkładamy dowolną blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pianę z białek dodajemy porcjami do miski z masą sernikową. 🙂 U nas nawet gdzieniegdzie można znaleźć niewielkie ilości śniegu, co wywołuje ogromną radość moich dzieci. Gdy sernik całkowicie ostygnie przechowujemy go w chłodnym miejscu lub lodówce. Prosty sernik bez spodu Dzień dobry moi drodzy 🙂 Proste, kremowe, bez zbędnych dodatków, po prostu rozpływające się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/prosty-sernik-bez-spodu/