POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 g czekolady - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki kakao - 100 g masła W/w umieść w rondelku na małym ogniu, zagotuj masę i gotuj przez 5 -6 minut, ciągle mieszając. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - łyżeczka czubata proszku do pieczenia W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Przestudź. - 5 żółtek - 5 białek - 5 łyżek cukru pudru Białka ubij na sztywno dodaj cukier puder, ubij na sztywno. BEZA KOKOSOWA: - 5 białek - 9 czubatych łyżek cukru pudru - 2 łyżki płaskie skrobi ziemniaczanej - 120 g wiórek kokosowych Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubij na sztywno. Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. - kostka masła - 5 łyżek miodu - dwie garście rodzynek - garść suszonej żurawiny - garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych - pojemniczek skórki pomarańczowej - dwie łyżki powideł śliwkowych MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Masę makową wyłóż od razu na podpieczony spód i piecz godzinę w piekarniku. Przelewam na sito, lub na gazę, mocno odciskam. Całość wylej na formę 35 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową.