Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami

Weronika
Obiad
02.01.2020 10:36
Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami

Po tym czasie dołożyć pieczarki, żurawinę oraz topinamburi piec kolejne 30 minut podałam z kluskami śląskimi i surówką z domowej kiszonej kapusty Zwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków z jakimi je podasz mogą stanowić odświętny posiłek. Jeśli zainteresował cię topinambur więcej przeczytasz tutaj Przepis na pieczony topinambur z dodatkiem orzechów włoskich zapraszam tutaj , a na surówkę z dodatkiem marchewki tu . Topinambur obrać i pokroić w plasterki nie grubsze niż 1 cm, następnie zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, by nie ściemniał. Jeśli masz topinambur z pewnego źródła możesz pominąć obieranie, a jedynie porządnie go wyszorować udka kurczaka ułożyć na blaszce, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i piec w 180*C 45 minut. Przygodę z topinamburem możesz zacząć od koktajlu, jest pyszny, a przepis znajdziesz również na blogu Czerwone kulki żurawiny to jedyne świeże owoce o tej porze roku, które bez trudu kupisz na bazarku. Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/01/pieczone-udka-kurczaka-z-zurawina.html