- ok.20 muszli makaronowych Conchiglioni - 2 filety z kurczaka - 150 g świeżego szpinaku - 100 ml śmietany 18% - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 100 g startego parmezanu - olej rzepakowy - szczypta suszonego chili - świeże oregano - sól Marynata do kurczaka - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka tymianku - 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili - 0,5 łyżeczki ziaren kolendry - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej - szczypta cynamonu - szczypta czarnego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - szczypta cukru - 100 ml oleju rzepakowego Wszystkie zioła dokładnie rozetrzyj w moździerzu, zaczynając od ziaren. Sos śmietanowy - 200 ml śmietany 30 % - 100 g wędzonego boczku - 3 łyżki octu winnego - pieprz - sól Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do marynaty. Zalej je sosem, posyp startym parmezanem i piecz w 190 stopniach przez około 15 minut. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj zamarynowanego kurczaka. Następnie dodaj świeży szpinak – smaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty. Natomiast do sosu, który powstał podczas smażenia, dodaj pokrojony w kostkę wędzony boczek i podsmaż.