Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Desery
30.12.2019 20:37
Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Następny będzie chyba majonez 😀 bo strasznie jestem ciekawa ile osób się zorientuje, że to nie jest tradycyjny 😀 Przepis na mus czekoladowy z aquafaby pochodzi z jadlonomia.com MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY – WEGAŃSKI Składniki: 150 ml aquafaby (czyli wody z puszki/słoika/po gotowaniu ciecierzycy) 150 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ale bierz pod uwagę, że woda z puszki jest słona) Akurat jutro Sylwester – jeśli robisz sałatki, przekąski czy danie na ciepło z cieciorką to przy okazji z wody po niej zrób deser 😉 Przykładowa sałatka z ciecierzycą KLIK. Sama inne eksperymenty i testy mam jeszcze w planach (bezy na zdjęciu nie były wegańskie, bo nie mamy nietolerancji i zależało mi tylko na musie czekoladowym z wody po cieciorce). Ja póki co próbowałam zrobić tylko mus czekoladowy z aquafaby, ale można z niej zrobić o wiele więcej! Woda z puszki/słoika, w której cieciorkę kupujesz w sklepie, ale też woda z jej gotowania samodzielnego (gdzie najpierw namaczasz, potem gotujesz). Ciecierzycę można wykorzystać na wiele sposobów (do sałatek, obiadu, na hummus, do ciasta, itp.), dlatego od teraz proszę – nie odlewaj tej wody do zlewu, a do miseczki/garnuszka i wykorzystaj. Przy czym użycie tej z puszki jest o wiele szybsze i wygodniejsze (nie wymaga dodatkowego redukowania płynu). W tym czasie aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy ubij w misce przez kilka minut na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/12/mus-czekoladowy-z-aquafaby-weganski/