Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

Łukasz
Przekąski
30.12.2019 11:18
Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

SKŁADNIKI Parmezanowe koszyczki: 200 g parmezanu lub grana padano Mus tuńczykowy: 100 g tuńczyka w sosie własnym 100 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon 1 łyżeczka kaparów sól, pierz Dodatkowo: garść obranych pistacji PRZYGOTOWANIE Parmezanowe koszyczki Parmezan zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Przepis na cestini di parmigiano con mousse di tonno, jak nazywają tę przystawkę włosi, pochodzi oryginalnie z Sycylii, gdzie parmezanowe koszyczki nadziewa się caponatą lub właśnie musem z tuńczyka i pistacjami. Sam pomysł na wykorzystania sera w celu uformowania z niego takich koszyczków był mi już znany od dawna, ale ten delikatny i cudownie napowietrzony mus z tuńczykiem oraz pistacjami był dla mnie czymś zniewalająco pysznym. Zamiast musu z tuńczyka, możecie również nadziać je sałatką (na przykład z szynki parmeńskiej i rukoli), kremem z ricotty i suszonych pomidorów, czy caponatą. Takie parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami jadłem kiedyś na przystawkę w jednej z włoskich restauracji. Papier do pieczenia potnij na 8 dużych kwadratów o boku ok. 10 cm i na każdym z nich narysuj okrąg o średnicy ok. 8 cm. Część z nich bazuje na serze ricotta, a część na mascarpone. 🙂 Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Mus przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wypełnij koszyczki kremem przed podaniem. Odstaw je w takiej pozycji do momentu, aż wystygną i delikatnie ściągnij z kieliszków otrzymane koszyczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/12/parmezanowe-koszyczki-z-musem-tunczykowym.html