Świąteczna choinka z makiem

Ciasta
23.12.2019 13:39
Świąteczna choinka z makiem

Składniki: -500 g mąki pszennej -50 g świeżych drożdży -50 g cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -400 g gotowej masy makowej z puszki Resztki ciasta tak samo jak poprzednio połączyć w jedną kulę z ostatnią, najmniejszą częścią ciasta, rozwałkować,wyciąć i położyć na wierzchu. Z resztek ciasta zrobić pień (rozwałkować nacienki pasek i położyć pośrodku, dół pnia zrobić z podwójnego ciasta i zawinąć pod spód choinki). Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną 1/3 częścią ciasta (tym razem tą średniej wielkości),połączyć je w jedną całość i rozwałkować jak poprzednio. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Największy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Wierzch ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/swiateczna-choinka-z-makiem/