KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z MAKU I MARCEPANU!

KAROLINA
Ciasta
22.12.2019 17:31
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z MAKU I MARCEPANU!

Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda jest taka, że jak raz zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego ;-). PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE DO ROGALIKÓW: - 500 g mąki pszennej - 200 g masła - 2 duże łyżki tłustej śmietany - 4 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W misie robota umieść posiekane szybko masło wyjęte prosto z lodówki (przy cieście kruchym temperatura składników ma bardzo duże znaczenie, jak i jak najkrótszy czas wyrabiania ciasta), dodaj śmietanę i cukier i ucieraj masę. MASA Z BIAŁEGO MAKU I MARCEPANU - 500 g białego maku -100 g marcepanu -100 g płatków migdałowych - 3/4 szklanki mąki migdałowej tj. posiekane na pył migdały - 3/4 szkl cukru pudru + 1/3 szklanki miodu lipowego - dwie garście rodzynek - dwie garście posiekanych daktyli - 50 g masła Ciasto kruche powstało przypadkiem, dotychczas ciasto kruche przygotowywałam według kilku receptur różnych cukierników, ale robiąc te rogaliki, myślami byłam gdzieś chen daleko w czasach dzieciństwa i przypomniało mi się jak rogaliki robiła moja babcia, która zawsze powtarzała, że do kruchego najważniejsza jest tłusta śmietana i masło. W tym wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. U mnie na skali 3. Kiedy składniki się połączą dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiaj ciasto tylko aby trochę się zagniotło. Rogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. W garnku stop masło, dodaj zmielony mak i pozostałe składniki, całość wymieszaj na jednolitą masę. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Ja rogaliki nadziewałam masą z białego maku i migdałów (przepis poniżej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/12/kruche-rogaliki-z-nadzieniem-z-maku-i.html