Jeśli decydujecie się jednak na słodkie dodatki, proponuję zmniejszyć ilość cukru w przepisie o przynajmniej 50 g – ciasto samo w sobie jest naprawdę słodkie. ► mąka [260 g / 2 szklanki] ► proszek do pieczenia [2 łyżeczki] ► cukier [200 g / 1 szklanka] Dodatkowo ► przyprawa do piernika [2 łyżki] ► miód lub powidła śliwkowe [2 łyżki] – opcjonalnie, aby dodać nutę smakową Przekładanie, dekorowanie, dodatki W przepisie sugeruję, aby pod koniec dodać do ciasta 2 łyżki miodu lub powideł, aby jeszcze bardziej ,,podbić smak piernika. Przepis inspirowany: Planeta Polska Miękki i wilgotny piernik na ostatnią chwilę Drukuj przepis Składniki ► olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku [110 g / 1/2 szklanki] Jeśli nie wyrobiliśmy się z nastawieniem klasycznego piernika na początku listopada, na święto można upiec puszyste i delikatne ciasto piernikowe pełne korzennych przypraw. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia za pomocą rózgi/trzepaczki, aby mąka się napowietrzyła, a proszek równomiernie w niej rozprowadził. Jeśli planujemy zrobić polewę lub przekładać piernik powidłami, polecam zmniejszyć ilość cukru w cieście o 50 g. Smacznego! Polecam Wam bardzo pieczenie go na świeżo, w przeddzień świąt i schowanie w sprytnym miejscu, bo jest szansa, że zniknie i nie dotrwa do Wigilii Robi się naprawdę ekspresowo, jest niesamowicie aromatyczny, a co najważniejsze – wilgotny, miękki, rozpływa się w ustach. Zbyt długo wyrabiane ciasto będzie po prostu twardsze, z kruchego i rozpływającego się w ustach stanie się gumowe. Jeśli nie macie tych składników lub nie chcecie ich używać – spokojnie, piekłam bez wspomnianych dodatków i nadal był przepyszny.