Liczba porcji: około 2 kg pasztetu Kaloryczność kcal: 160 w 100 g 500 g wołowiny np. ligawa lub szynka 500 g wieprzowiny np. łopatka lub karkówka 500 g drobiu np. pierś z kurczaka lub indyka 500 g podrobów drobiowych np. wątróbka lub serca około 1/3 korzenia selera - 120 g 2 średnie marchewki - 270 g 1 korzeń mały pietruszki - 80 g 1 średnia cebula - 150 g 6 ząbków czosnku 1 szklanka wody - 250 ml 4 średnie jajka 1 czerstwa bułka typu kajzerka przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu, 2 płaskie łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej do posmarowania formy: łyżka oleju + 2 łyżki bułki tartej Czas pieczenia pasztetu: 80 minut Temperatura pieczenia: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół Forma: dwie średnie keksówki lub forma 22 x 24 cm Domowy pasztet na Wielkanoc to jeden z przepisów, który szykuję z wielką przyjemnością. Możesz dodać np. więcej soli lub pieprzu lub też wzbogacić smak masy o odrobinę majeranku, tymianku lub oregano. Porada: Zamiast mięsa wołowego możesz dać 500 gramów dziczyzny np. mięso z dzika lub sarny. W garnku umieść całą bułkę kajzerkę i poczekaj, aż bułka wchłonie bulion i zmięknie (nie pokazałam tego na zdjęciu).Po ugotowaniu wszystkich składników może się okazać, że powstało za dużo wywaru. W tym momencie dołóż też płaską łyżeczkę pieprzu (u mnie w ziarnach), dwie płaskie łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Można go upiec nawet na kilka dni przed świętami a do tego długo zachowuje świeżość i można go podać na wiele sposobów. Jeśli użyte mięsa były dość chude, to możesz dodać do masy dwie łyżki miękkiego masła klarowanego lub smalcu np. gęsiego. Pasztet można pokroić w grubsze plastry i umieścić na półmisku z szynkami. Porada: Zamiast wątróbki możesz dodać serca drobiowe lub podroby zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną lub kaszą kuskus. Jego nadmiar możesz odlać do osobnej miski i zostawić na potem (zawsze można dodać bulion do zmielonych składników jeśli masa okaże się za sucha). Ja użyłam wątróbki z kurczaka oraz piersi z kurczaka. 500 gramów wołowiny pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Razem z warzywami i mięsem zmiel też namoczoną i odciśniętą lekko z nadmiaru bulionu bułkę. Do garnka dołóż 500 gramów wątróbki drobiowej oraz 500 gramów mięsa drobiowego. Wybierz środkową lub o stopnień niższą półkę z grzaniem góra/dół. Polecam wyławiać składniki z garnka przy pomocy dużego cedzaka i przenosić je bezpośrednio do wlotu maszynki do mielenia mięsa. na Wielkanoc Przygotuj sobie spory garnek z dobrą przykrywką. To idealny pasztet na kanapki z chrzanem :) Całość przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy przez 20 minut. Karkówkę lub łopatkę wieprzową pokrój na małe kawałki. Pasztet wielkanocny po całkowitym przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 10 dni lub dłużej. Formę z pasztetem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do zmielonego mięsa z warzywami wbij cztery średnie jajka. Warzywa obierz i również pokrój na małe kawałki: cebula, marchew, pietruszka, seler.