Drożdżowa gwiazda

Katarzyna
Ciasta
20.12.2019 17:41
Drożdżowa gwiazda

Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, które uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 45 min). Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 25 cm. - Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. - Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. - Po tym czasie ciasto ponownie krótko powyrabiać i uformowane w kule podzielić na 4 równe części. Ostrym nożem podzielić ciasto na 16 równych części, nie nacinając ciasta w odciśniętym miejscu. - Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 min, aż ciasto się zezłoci. Puszysta drożdżówka w kształcie gwiazdy, nadziewana kremem czekoladowym, masą makową lub innym ulubionym słodkim nadzieniem, na które aktualnie mamy ochotę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2019/12/drozdzowa-gwiazda.html