PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BABECZKI: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta kardamonu 1 łyżka kakao pół tabliczki czekolady garść rodzynek /żurawiny/ 200 m mleka 7 łyżek oleju 2 jajka 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego/ waniliowego/ PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWYCH BABECZEK: Zrobienie babeczek jest niezwykle proste. Z uwagi na fakt, że jest dużo czekolady i w babeczkach i w kremie, wolę pierwszy wariant, aby nie przesadzić ze słodyczą. Przepis na świąteczne czekoladowe babeczki z kremem to doskonały pomysł nie tylko na Boże Narodzenie. W 1 misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre, po czym łączymy całość, z wyjątkiem rodzynek i czekolady, które dodajemy już po wylaniu ciasta do papilotek. SKŁADNIKI NA KREM DO ŚWIĄTECZNYCH CZEKOLADOWYCH BABECZEK: 4 żółtka 450 ml mleka 60 gr cukru pudru 320 g czekolady żelatyna 10 g (2 płaskie łyżeczki) odrobina wrzątku Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim z czekoladą, ze szczypta kardamonu, rodzynkami i kawałkami czekolady. Czekoladowe babeczki pachnące migdałami, piernikiem z odrobiną kardamonu, to alternatywa na małe co nieco na każdą okazję. Krem na świąteczne czekoladowe babeczki przygotowuję na bazie kremu angielskiego, czyli połączenia żółtek i ciepłego mleka. Dla osób które lubią coś więcej, polecam wspomniane świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim z czekoladą. Ma ona konsystencję bardziej jak lśniąca galaretka niż sztywny krem. 2 żółtka 200 ml mleka 60 gr cukru pudru 180 g czekolady żelatyna 10 g (2 płaskie łyżeczki) odrobina wrzątku uwagi: Zdecydować się na klarowną lśniącą maseczkę na muffiny lub gęsty i wysoki krem, który można uformować w kształcie stożka. Bo ja nie 🙂 Co jak co, ale muffiny czyli po naszemu babeczki są u mnie w domu nr 1. W okresie Świąt, kiedy mamy pod dostatkiem różności, słodkości i smakowitych delicji, ja przygotowuję masę z mniejszej ilości składników i nie robię zbyt gęstego kremu. Babeczki mają ten plus, że chętnie sięgają po nie dzieci, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami. Przy czym wolę opcję, kiedy krem trzyma się babeczki i z niej nie spływa. Schładzamy w lodówce. ETAP OSTATNI WYKONANIA CZEKOLADOWYCH BABECZEK Z KREMEM Schłodzone czekoladowe babeczki ozdabiamy kremem. Gotowe, można włożyć na chwile do lodówki, gdyż krem zwykle pod wpływem ciepła naszych rąk w rękawie – się nagrzewa. Jeśli delikatnie mokre, ja już nie włączam ponownie piekarnika, tylko zostawiam na 3-5 min w uchylonym piekarniku. Ukryte we wnętrzu każdej czekoladowej muffiny rodzynki i rozpuszczone kawałeczki czekolady, a na wierzchu lśniąca polewa na bazie kremu angielskiego. Jak zapewne zauważyłyście (chyba, że nie 😉 ) jest to nieco zmodyfikowany przepis na krem angielski. Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem można ozdobić owocami, świetnie pasują cząstki pomarańczy, czerwone porzeczki czy złote i srebrne drobinki. Uwierzcie mi, że ciasteczka pachną nieziemsko – aromat piernika i migdałów w połączeniu z czekoladą i kremem… A tak przyjemnie nam na duszy, kiedy staramy się coś upiec, a nasze dziecko z przyjemnością pałaszuje. Więc piekę babeczki z jabłkami po nocach , aby syn miał zamówione 9 szt + 3 szt dla siebie 😆 Borys przychodzi ze szkoły i rzuca wyzwanie: mamo upieczesz na jutro muffiny z jabłkiem? A dokładnie tak właśnie jest, w przypadku czekoladowych babeczek z kremem. Próbowałam kiedyś zrobić z mleka, które przynosi syn ze szkoły w małych kartonikach. Robię rzadki krem angielski z czekoladą, ale bez śmietanki kremówki, którą zastępuję o wiele mniej kaloryczną żelatyną. Używam silikonowych foremek, ciasto wylewam do połowy wysokości. Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja zwykle ustawiam opcję góra-dół) 180 st. Czas pieczenia 18-20 min. Ostatni etap do przykrycie kremu dokładnie folia spożywczą w kontakcie tzn. tak, aby dotykała krem. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na babeczki.