Świąteczny makowiec

Katarzyna
Boże Narodzenie
20.12.2019 15:51
Świąteczny makowiec

Ciasto wkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto przez ok. 10-15 minut. Do miski z mąką dodajemy żółtka i mieszamy wszystko łyżką aż składniki z grubsza się połączą. Do masy makowej dodajemy po kilka łyżek ubitych białek i delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą. Masę makową wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy zostawiając ok. 1 cm odstępu od dłuższego brzegu ciasta. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mostekwkuchni.pl/swiateczny-makowiec/