Piernik wylewany

Katarzyna
Boże Narodzenie
17.12.2019 15:19
Piernik wylewany

cukru 2 jajka 1 słoiczek dżemu lub powideł śliwkowych 1 op. przyprawy do pierników 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 szkl. Piernik pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Do miski wrzucamy naszą czekoladę, najlepiej posiekaną w mniejsze kawałki, wtedy szybciej się rozpuści, od czasu do czasu mieszamy. mleka 150 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Margarynę, jajka i cukier ucieramy aż stworzą puszystą, bladą masę. 😉 Składniki: 400 g mąki ½ kostki margaryny (+ 1 łyżka do wysmarowania blaszki) 1 szkl. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła polewamy nią nasz piernik (opcjonalnie możemy też posypać go odrobią orzechów włoskich). Piernik wylewany nie musi dojrzewać, dzięki czemu możemy go upiec nawet w ostatniej chwili. Piernik umieszczamy na kratce, a pod nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia, który wyłapie nadmiar czekolady. Do masy maślanej dodajemy porcjami suche składniki (najlepiej na tym etapie użyć mieszadła przeznaczonego do wyrabiania cięższego ciasta). W sam raz na już i tak zabiegane święta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mostekwkuchni.pl/piernik-wylewany/