Składniki: 300 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki oleju 2,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią mała szczypta soli himalajskiej 3 pełne łyżki rodzynek – użyła rodzynki sułtanki Organic Fabryka Smaku (http://smaknamiare.pl ) Najczęściej takie bułeczki jemy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wycieczkę, piknik czy po prostu na działkę 😉 Bułeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Miskę przykrywamy ściereczką (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mała szczyptę soli, wsypujemy suche drożdże, dodajemy cukier, wlewamy ciepłe mleko, wbijamy jajko i dodajemy olej. W razie potrzeby posypujemy rękę lekko mąką, nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo. Ostatnio rodzynki i inne produkty w dużych opakowaniach nabyłam na stronie http://smaknamiare.pl Firma Organic dba o jakość i smak produktów. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 5 części. A wracając do przepisu na drożdżowe bułeczki z rodzynkami…