Przepis na: Ryba po grecku Składniki: 800 g polędwicy lub filetu z dorsza lub karpia, miruny przyprawa do ryb (szczypta) 1 łyżka oleju 1 większa cebula 3 marchewki 1 por 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu mielonego 2 szczypty soli kilka ziaren angielskich 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3/4 szklanki wody Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej. Rybę obtaczamy w mące z obu stron i podsmażamy na patelni z obu stron na złoto (dosłownie przez pół minutki na jedną stronę). Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone lub pieczone kawałki polędwicy czy filetu rybnego w sosie warzywnym. Na patelni smażymy na oleju cebulę, startą marchewkę i pora przez kilka minut. Raz jest to karp, raz dorsz, lecz ryba to obowiązkowy element, który zawsze jest serwowany na moim świątecznym stole. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach wraz z pietruszką, cebulą i przecierem pomidorowym.