Przepis na: Puchate bułeczki z dżemem Przygotowanie: 90 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 115 min Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru pudru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dżem z truskawek firmy Stovit Jak zrobić bułeczki z dżemem? Krok 2 Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (500g), przestygnięte roztopione masło (80g), cukier puder (60g), jajko, pozostałe letnie mleko (150 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Wykonanie: Krok 1 Do kubka kruszymy świeże drożdże (25g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) i mąkę (1 łyżka) Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika 🙂 Istna rewelka dla podniebienia. Bułeczki drożdżowe Te puchate bułeczki z dżemem smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek z dżemem (średniej wielkości). Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Jeśli szukasz podobnego przepisu z użyciem puszystego ciasta drożdżowego to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe.