Wielkość formy: tortownica o średnicy 22 cm lub blacha 20cm x 20 cm Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej + 2 łyżki do posypania tortownicy 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki erytrolu, ksylitolu lub cukru 3 jajka ½ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki kakao Jest mocno aromatyczne i doskonale wpasowuje się w klimat świąt, a dla osób chorych na celiaklię lub nietolerujących glutenu będzie idealne! Nie oznacza to, że musicie czekać do świąt, bo to będzie też idealna opcja na jesienną szarugę lub polską złotą, jesień. To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na polewę: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 50 g masła 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cynamonu Do dekoracji: orzechy laskowe lub włoskie suszone owoce np. aronia albo miechunka Przygotowanie: Przepis na ten piernik przygotowałam dla Magazynu Kocioł, znajdziecie go w jesiennym numerze wraz z mnóstwem innych cudnych pomysłów na wykorzystanie gryki. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z powodzeniem możecie upiec również na święta, zamiast tradycyjnego piernika. 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Składniki na polewę, oprócz cynamonu, rozpuszczamy w rondelku. Gryczane bezglutenowe ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi Jajka ubijamy z erytrolem lub cukrem.