wegetariańska Składniki na ciasto 350 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru 130 g masła szklanka mleka - 250 ml 3 małe jajka 6 łyżek dobrego miodu garść suszonych śliwek (około 100 g) 2 łyżeczki sody przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry - bez użycia miksera - bardzo dokładny przepis - piękny piernik na świąteczny stół Gorąco polecam ten przepis na pyszny piernik świąteczny . Składniki na przełożenie i dekorcję 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych 150 g białego marcepanu po łyżce kakao i cynamonu cukier puder Gwiazdki oprósz cukrem pudrem i ostrożnie - najlepiej na małym nożyku - przenieś na ciasto, jedna obok drugiej. Dodatek powideł śliwowych lub porzeczkowych oraz cudownego marcepanu sprawia, że jest to wymarzone ciasto na Święta. Ciasto przekrój ostrożnie na pół (równolegle, by powstały dwa cienkie płaty ciasta). Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Piernik świąteczny przepis W małym garnuszki umieść masło, cukier, miód, przyprawy i pokrojone w paseczki śliwki. Placek marcepanu połóż na górnej części ciasta. Na tym etapie można już zakończyć robienie piernika. Ciasto przetnij na pól, tym razem prostopadle. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 5 minut. Gotowy piernik najlepiej kroić na małe kwadraty. Z podanej ilości składników wejdzie Ci wysoki piernik o wymiarach około 18/26 cm. Odcięty płat ułóż ponownie na dolnym blacie ciasta. Połowę marcepanu rozwałkuj na cienki placek. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka z grzaniem góra/dół).