Nie jest to pieczenie sernika w kąpieli wodnej, jednak dzięki odrobiny wilgoci w komorze piekarnika sernik mniej pęka w trakcie pieczenia i nie przypieka się za mocno od góry. Dieta: wegetariańska - 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka - 6 dużych jajek - pół kostka masła - 100 g - 5 łyżek skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej - 1 niecała szklanka cukru drobnego lub cukru pudru - 170 g Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ponieważ sernik rośnie w trakcie pieczenia, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Żółtka dużych jajek umieść w osobnej misce z niepełną szklanką cukru drobnego lub cukru pudru oraz połową kostki miękkiego masła. Sernik tradycyjny po całkowitym przestudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce. Sernik tradycyjny W misce umieść twaróg tłusty uprzednio zmielony dwukrotnie w maszynce. Ponieważ sernik tradycyjny piecze się bez spodu i w trochę wyższej temperaturze niż większość serników, to przed podaniem wystarczy oprószyć go cukrem pudrem. Polski, stary i sprawdzony przepis na sernik tradycyjny pieczony bez spodu i z dużą ilością jajek. - sernik pieczony bez spodu i aromatów - stary, polski, tradycyjny przepis na sernik - tylko najbardziej podstawowe składniki W czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce ubij na sztywno białka jajek. Liczba porcji: 1800 g sernika forma 22/30 cm Kaloryczność kcal: 190 w 100 g sernika Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. Słodki krem umieść w misce z twarogiem uprzednio wymieszanym ze skrobią i mąką pszenną. Sernik tradycyjny umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem sernik tradycyjny możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą. Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Wówczas sernik piecz przez cały czas w temperaturze 170 stopni. Składniki te wymieszaj dokładnie lub skorzystaj z miksera ustawionego na niskie obroty. Wsyp łyżkę mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej oraz pięć nie za czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Pianę z białek dodawaj porcjami do miski z masą sernikową. Możesz zrezygnować z foremki z wodą. Sernik tradycyjny lubię piec na dużej blaszce.