Sernik cytrynowy

Anna
Ciasta
19.12.2019 12:50
Sernik cytrynowy

Liczba porcji: 1700 gramów sernika Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika Dieta: wegetariańska Składniki na ciasteczkowy spód 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła Składniki na cytrynową masę serową 1 kg sera twarogowego mielonego np. z kubełka 6 średnich jajek 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g 100 g masła - pół kostki 1 opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem - 77 g proszku 2 łyżki mąki pszennej tortowej sok oraz otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowy czas: podpiekanie spodu - 15 minut; chłodzenie sernika - minimum 4 godziny. Ja użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi, odpinanymi bokami, więc nie wykładałam na dno papieru do pieczenia. Sernik cytrynowy pieczony na prostym ciasteczkowym spodzie to jeden z przepisów, który pojawia się u mnie każdej zimy. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Przelej ją do formy z podpieczonym spodem (spód może być jeszcze gorący). Boki formy wyłóż od wewnątrz paskami z papieru do pieczenia. Tortownicę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też twaróg Pilos z Lidla. Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien być ładnie podpieczony. Po upieczeniu i wyjęciu sernika cytrynowego z piekarnika odłóż go do przestudzenia. Sok oraz skórkę z cytryny dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj lub miksuj przez chwilę na małej mocy palnika. Sernik przepięknie pachnie cytrusami, które idealnie komponują się z serową, maślaną masą. Po tym czasie formę ze spodem wyjmij z piekarnika. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera przez około cztery minuty. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Ponownie miksuj przez chwilę całość na niskich obrotach miksera. Masę miksuj przez chwilę na małych obrotach miksera. Zamiast kisielu możesz dodać trzy łyżki skrobii ziemniaczanej oraz kilka kropel olejku cytrynowego i małą saszetkę cukru wanilinowego. Cytrynę otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej cały sok. Jeśli lubisz zwarte serniki oraz smak i zapach świeżych cytrusów, to sernik cytrynowy jest wręcz stworzony dla Ciebie! Najlepiej wlewać je cienką strużką podczas miksowania masy na najniższych obrotach. Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki. Sernik piecz w tej temperaturze przez 90 minut. Do zrobienia sernika cytrynowego polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Po 90 minutach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-cytrynowy