Sernik cytrynowy

Anna

Ciasta

19.12.2019 12:50

Sernik cytrynowy

Liczba porcji: 1700 gramów sernika Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika Dieta: wegetariańska Składniki na ciasteczkowy spód 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła Składniki na cytrynową masę serową 1 kg sera twarogowego mielonego np. z kubełka 6 średnich jajek 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g 100 g masła - pół kostki 1 opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem - 77 g proszku 2 łyżki mąki pszennej tortowej sok oraz otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowy czas: podpiekanie spodu - 15 minut; chłodzenie sernika - minimum 4 godziny. Ja użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi, odpinanymi bokami, więc nie wykładałam na dno papieru do pieczenia. Sernik cytrynowy pieczony na prostym ciasteczkowym spodzie to jeden z przepisów, który pojawia się u mnie każdej zimy. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Przelej ją do formy z podpieczonym spodem (spód może być jeszcze gorący). Boki formy wyłóż od wewnątrz paskami z papieru do pieczenia. Tortownicę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też twaróg Pilos z Lidla. Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien być ładnie podpieczony. Po upieczeniu i wyjęciu sernika cytrynowego z piekarnika odłóż go do przestudzenia. Sok oraz skórkę z cytryny dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj lub miksuj przez chwilę na małej mocy palnika. Sernik przepięknie pachnie cytrusami, które idealnie komponują się z serową, maślaną masą. Po tym czasie formę ze spodem wyjmij z piekarnika. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera przez około cztery minuty. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Ponownie miksuj przez chwilę całość na niskich obrotach miksera. Masę miksuj przez chwilę na małych obrotach miksera. Zamiast kisielu możesz dodać trzy łyżki skrobii ziemniaczanej oraz kilka kropel olejku cytrynowego i małą saszetkę cukru wanilinowego. Cytrynę otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej cały sok. Jeśli lubisz zwarte serniki oraz smak i zapach świeżych cytrusów, to sernik cytrynowy jest wręcz stworzony dla Ciebie! Najlepiej wlewać je cienką strużką podczas miksowania masy na najniższych obrotach. Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki. Sernik piecz w tej temperaturze przez 90 minut. Do zrobienia sernika cytrynowego polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Po 90 minutach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez godzinę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-cytrynowy