Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką

Martyna
Boże Narodzenie
18.12.2019 19:14
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką

Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g pieczarek – 2 duże cebule – 1 jajko – sól, pieprz – bułka tarta Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka, co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie bez nich świąt. JEŻELI MROZIMY NA POTEM: Pierogi lub uszka wkładamy do gotującej się wody (lekko osolonej z odrobiną oleju) na 30 sekund. Przygotowujemy ciasto na pierogi i uszka z połowy składników lub z podwójnej ilości wegańskiego ciasta żytniego. Zamrożone pierogi lub uszka możemy również podgrzać na patelni lub na parze. Pierogi lub uszka wrzucamy do wrzątku i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości (gotujemy mniej więcej do ok. 2 min po ich wypłynięciu na powierzchnię wody). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). JEŻELI GOTUJEMY NA JUŻ: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (ok. 10 sztuk) lub uszek (ok. 20 sztuk). Mmmm… już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami. Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. PIEROGI: Szklanką wycinamy kółka z ciasta i na środek nakładamy po 1/3-1/2 łyżeczki farszu. Pierogi/uszka rozkładamy na przygotowanej tacce, tak by się ze sobą nie stykały i pozostawiamy do wystygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/pierogi-uszka-pieczarkami-cebulka/