Składniki na dużą keksówkę: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki dowolnych bakalii - 1 łyżka kakao - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 duże marchewki Polewa: - 1/3 kostki margaryny - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tą pierwszą bardzo zainteresował się mały M i patrząc na jego wyczyny po cichu modlę się, aby postała ona chociaż do świąt, o ile nie zdmuchnie ją trzęsienie ziemi czy dziecięcy huragan. Z dodatkiem skórki pomarańczowej i bakalii (u mnie akurat w śladowej ilości bo orzechy się akurat skończyły a na widok rodzynek mój M dostaje alergii :P). Dokładnie go wymieszać aż połączy się z margaryną i dodać kakao. Moja dzisiejsza propozycja jest dla wielbicieli ciasta marchewkowego, bowiem to warzywo się tutaj schowało i sprawia, że ciasto jest mięciutkie i aromatyczne. W osobnej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać na jednolite ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę - aż do podwojenia swojej objętości.